Konferencen Sammen om Øresund

Sammen om Øresund
Den 9. april 2025 i Helsingborg har Øresundsvandsamarbejdet afholdt en konference i anledning af samarbejdets 30 års jubilæum. Der var mange inspirerende oplæg, med fokus på de kumulative påvirkninger, som menneskelige aktiviteter har på Øresund.
Program og foredragsholdere
Vis alle
Program
- Velkommen til Sammen om Øresund
- Øresunds Treasures: Kobling mellem uddannelse, bevaring og marin mangfoldighed
- Situationen i verdenshavene
- Det unikke Øresund - men hvor blev torsken af?
- Øresundsvanssamarbejdet - Højdepunkter fra de første 30 år og hvad gør vi nu?
- Udforske en fælles vision for en bæredygtig fremtid i Øresund
- Case I: Kystudvikling og infrastruktur
- Case II: Forurening og udledning af affaldsstoffer
- Case III: Søfart og fiskeri
- Afsluttende paneldiskussion
Foredragsholdere
- Liselotte Hohwy Stokholm, direktør i Tænketanken Hav, og Magnus Eckeskog, Enhedschef i Länsstyrelsen i Skåne
- Lukasz og Ulrika Larsson Warzecha, stiftere af LWimages
- Katherine Richardson, professor i Biologisk Oceanografi ved Globe Institute
- Jens P. Jeppesen, Akvarie- og museumsdirektør på Øresunds Akvarie
- Stina Bertilsson Vuksan, miljøstrateg i Miljøforvaltningen Helsingborg, og Annemarie Westh Jepsen, projektchef hos Artelia Denmark
- Jonas Gustafsson, marinbiolog i Länsstyrelsen i Skåne, og Carsten Holm Rønnow, senior projektleder hos Artelia Denmark
- Stiig Markager, professor på Institute for Ecoscience, Aarhus Universitet, og Amanda Haux, affaldsudvikler på RecoLab NSVA
- Mathias Andersson, seniorforsker i Totalförsvarets Forskningsinstitut, og David Lange, direktør for Forening for Skånsomt Kystfiskeri Producentorganisation
Deltagende institutioner
På konferencen deltog 155 personer fra:
- Øresundsvandsamarbejdets medlemskommuner
- Länsstyrelsen i Skåne
- Aarhus Universitet
- AAU/PLAN
- AGENDA 21 HELSINGØR
- Altitude meetings
- Artelia
- Danmarks Naturfredningsforening
- Den Levende Fiskerihavn
- Det Svenske Forsvars Forskningsinstitut
- DTU Aqua
- Energinet
- Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri PO
- Foreningen Køge Bugt Stenrev
- Forsyning Helsingør
- Försvarsmakten
- Genkendt Kommunikation
- Hasløv og Kjærsgaard
- Havs- och vattenmyndigheten
- Havsmiljöinstitutet
- Hornbæk Havn
- Kristianstad Universitet
- Landsforeningen Levende Hav
- Lunds Universitet
- LWimages
- Malmö Universitet
- Miljøstyrelsen
- NIRAS Denmark
- NIRAS Sweden
- NSVA
- Rambøll
- RecoLab
- Rent Hornbæk
- Roskilde Universitet
- Rungsted Havn
- Swedish University of Agricultural Sciences (SLU)
- Strandparken I/S
- Sund & Bælt
- Sweco
- Tænketanken Hav
- VA Syd
- Vattenmyndigheten Södra Östersjön
- Øresunds Patrol
- Øresundsakvariet
- Öresundsfonden
- Öresundslinjen och Molslinjen
Hvordan sikrer vi en bæredygtig fremtid for Øresund?
Vigtige pointer fra konferencen
Vis alle
Mere politisk handling
Eksperterne opfordrede politikere til at være modigere og handle hurtigere, fx i forhold til implementeringen af konkrete tiltag som f.eks. fredning af havbund, uden at vente på omfattende planer. Fredning af havbunden er nødvendig for at reducere skadelige aktiviteter såsom trawl og sandindvinding, der kan medføre kumulative effekter, som truer det sårbare økosystem. Desuden er det vigtigt at den danske og den svenske stat arbejder sammen.
Dansk-svensk fælles beskyttelse
Der blev drøftet behovet for fælles beskyttelse af svensk og dansk farvande. I dag er Øresund beskyttet med forskellige typer af beskyttede naturområder, men de dækker kun delområder eller en begrænset type aktivitet. Der mangler en fælles beskyttelse af Øresund som et samlet område. Den fælles dansk-svensk aftale fra 1932 om trawlforbud er et godt eksempel på en bilateral aftale, men den blev kun lavet af hensyn til skibstrafik og ikke ud fra miljøhensyn. Gennem samarbejde på tværs af landegrænser kan der opnås harmoniseret lovgivning, der skaber bedre vilkår for det marine miljø. En central udfordring i et grænseoverskridende samarbejde er forskellen i myndighedsområder.
Implementering af miljøhensyn i alle lov
Det blev foreslået, at man gentænker lovgivningerne, så klima- og naturspørgsmål inkluderes i al lovgivning, og ikke kun i miljølovgivningen.
Reduktion af kumulative effekter
Det blev fremført, at der er behov for at reducere de kumulative effekter, der opstår fra hav- og kystanlæg såsom vindmølleparker og opfyldninger, men også fra sandsugning og klapning/dumpning.
Incitamenter til at bruge støjsvage fartøjer
Promovering af støjsvage fartøjer er en nødvendighed for at minimere stress og fare for havets dyreliv. På konferencen blev det pointeret, at undervandsstøj fra skibe kan forstyrre marine arter, som marsvin og torsk, ved at overdøve vigtige lyde, der er essentielle for deres kommunikation og overlevelse. Eksperterne opfordrede til at finde incitamenter for rederier til at investere i teknologi, der reducerer støjniveauet, såsom eldrevne fartøjer og andre innovative løsninger, samt en reduktion af havneafgift for støjsvage fartøjer.
Reduktion af marint affald
Effektiv affaldshåndtering, inklusiv spildevandsrensning, er nødvendig for at bevare havets sundhed og sikre en renere marine miljø. Dette vil kræve implementering af avancerede teknologier og strategier, der kan forhindre udledninger og sikre genanvendelse af næringsstoffer. På konferencen var pilotprojektet Recolab i Helsingborg et godt eksempel på et anlæg, hvor affald ses som en værdifuld ressource, og hvor næringsstoffer fra spildevandet bliver genanvendt. Et andet eksempel var et nyt renseanlæg i Hillerød (Central renseanlæg syd), der har markant lavere udledninger end traditionelle renseanlæg.
Skånsomt fiskerimærke
Det blev foreslået at udvide den danske skånsomme fiskerimærkeordning ("NaturSkånsom") til også at omfatte Sverige.
Mere uddannelse og formidling
Alle eksperter var enige i, at fokus på uddannelse og formidling i relation til havet er altafgørende for at sikre et sundt havmiljø i fremtiden. Det er vigtigt at engagere børn og unge i at forstå havets komplekse økosystemer og den rolle, de spiller i vores globale miljø.
"Øresund er mere værd levende end død"
De to fotografer Ulrika og Lukasz Larsson Warzecha har dokumenteret Øresunds skatte under vandet. Efter de rejste verden rundt indså de, at vi ofte er "hjemmeblinde" overfor den natur, der omgiver os i dagligdagen. Med deres arbejde har de dokumenteret, at naturen er mere værd levende end død med henblik på bl.a. oplevelsesturisme.